Alt du skal vide om barberingen

Alt du skal vide om barberingen

21. oktober 2019 0 Af laust

Både mænd og kvinder bruger en stor mængde tid på at barbere sig. Det kan være for at fjerne skæg, hår i armhulerne, hår på benene osv. Det er forskelligt, hvor ofte vi barberer os, men under alle omstændigheder er det vigtigt, at det gøres korrekt og uden at skade huden. For at gøre dette er det nødvendigt at lægge noget tid af til barberingen og at supplere toiletredskaberne med barberskum eller barbergel.

Barbering testvinder 2019

Alle mænd skal forholde sig til begrebet barbering. Hvis man ikke ønsker skæg, skal man regelmæssigt barbere sig for at fjerne hårvækst, og har man skæg skal det trimmes regelmæssigt for at holdes pænt. Men med så mange muligheder på markedet hvor skal man så starte?

Hvor barbering før i tiden blot var en pligt, er det for mange mænd i dag en vigtig del af den daglige plejerutine. Man barberer sig ikke bare i ansigtet længere, men også på benene, i armhulerne og på brystet, og med det store marked har man mange muligheder for at vælge det rette. Barbering kan med andre ord være fuld af skæg.

I denne artikel gennemgår vi forskellige barberblade for at kåre den bedste til dine behov og har afsøgt markedet meget bredt. Først vil vi beskrive de grundlæggende fordele af barbering med blade og med maskine og derefter vil vi gennemgå tests af forskellige modeller.

Barberskum eller barbergele?

Uanset om man skal trimmes eller holde huden fri for skæg og uanset hvor ofte man barberer sig, anbefales det at bruge enten barbergel eller barberskum. Umiddelbart kan rindende klart vand føles tilstrækkeligt under barberingen, men en barbering er meget hård for huden. Derfor anbefaler vi altid enten at bruge gele eller slum under barberingen, da det får skraberen til at glide mere effektivt og blidere over den blødere hud.

Barberskum og barbergel bruges for at skåne huden, så barberbladet glider henover huden i stedet for at rykke i den og forårsage skader. Der findes desuden produkter, som samtidig virker plejende og desinficerende.

Det er vigtigt, at du altid bruger barbergel eller barberskum, når du barberer dig. Barbarskummen bliver brugt af mange og har gjort det i mange år. Ulempen ved barberskum er, at det ligger sig som et tykt hvidt lag, hvorfor det bliver sværere at se, hvad man laver. På trods af at barberskum er billigere, kan det være en fordel at bruge barbergel i stedet.

Gelen er gennemsigtig og har en anderledes konsistens, som gør den let og behagelig, hvilket tiltaler mange. Gelen er nem at fordele, og man kan dække et stort område med en lille klat. Barbergel er almindeligvis dyrere end barberskum, men kan til gengæld holde i længere tid.

Barberskum

Barberskum er en klassiker inden for barbering, som især bruges af ældre mænd. Hvor man før i tiden selv skulle piske den, kan den i dag blot sprøjtes på direkte fra spraydåsen. Det er med andre ord nemt og ligetil at bruge og faktisk er det også billigere end gele. Dog kan det være svært at se igennem den snehvide masse og få lavet en lige og glat barbering uden sår og rifter, og det kan også give tør hud. Hvis man vælger at bruge skum til barberingen, skal man derfor helst supplere med fugtighedscreme.

Som allerede antydet er gelen en mere moderne opfindelse og har en smidig og gennemsigtig konsistens, der både gør det nemmere at se under barberingen og påføre relativt lidt materiale jævnt og giver en glat og jævn barbering samt fugter og blødgør huden. Den eneste egentlige ulempe ved gele er prisen, da den som allerede beskrevet er dyrere end skum, men det behøver faktisk ikke være så meget dyrere. Der findes adskillige gode mærker der ikke koster en formue.

Uanset hvilken type man bruger, bør man før barberingen altid få renset og varmet huden, så den er smidig og tager bedst imod barberingen. Man kan også med fordel bruge pre-shave-produkter med gode olier der bekæmper bakterier og forhindrer røde knopper og skægpest som følge af barberingen. Endelig skal shaveren eller barberbladet naturligvis være rent.

Under barberingen bør man altid massere produktet godt ind i huden og sørge for at skåne huden mest muligt ved at barbere med hårene. Efter barberingen skal man have huden til at lukke sig igen, og det gøres bedst med koldt, friskt vand. Til sidst kan man påføre en lækker aftershave der både beriger huden med vitaminer og olie samt blødgør den.

Så vidt så godt – nu har vi gennemgået al relevant viden om selve barberingen. Men for at kunne gennemføre den med bedst mulige resultat skal man vælge den bedste barberingsapparat.

Barbermaskine eller barberblad?

Hvor barbermaskiner tidligere kunne give for utætte barberinger, var for langsomme og ikke gav samme følelse af friskhed som barbering med blad, har de med den teknologiske udvikling gjort kæmpe fremskridt og er blevet allemandseje blandt mænd. Det er endda muligt at få barbermaskiner til brug med vand, så man kan få følelsen af friskhed. En barbermaskine er med andre ord en engangsudgift – når den først er købt, er der ikke så mange udgifter som ved barberblad på langt sigt, da der løbende skal købes nye blade.

Jo mere øvet man bliver, jo bedre barbering får man med et blad, og barberingen er lige så tæt som med en barbermaskine. De giver altid den fantastiske følelse af friskhed, men som allerede nemt kan det give irriteret hud hvis det ikke bruges korrekt. Til gengæld har man bedre kontrol over et barberblad.

Sagt på en anden måde kan begge typer næsten altid dække ens behov, så man kan med fordel kigge indad og vurdere, hvad man ligger mest vægt på. Ønsker man hurtighed og effektivitet, kan man med fordel vælge en barbermaskine, men ønsker man kontrol bør man vælge barberbladet.

For dem der vælger barberbladet kan det virke som en uoverkommelig opgave at finde det bedste. For i realiteten er det jo bare noget metal på en pind der kan skrabe hårvækst af. Så hvordan vælger man den bedste? Understående er baseret på flere forbrugerundersøgelser og testvindere.

De bedste barberblade

Helt grundlæggende afgøres skæggets skønhed og skæbne af barberblads effektivitet. Jo skarpere bladene er, jo tættere bliver barberingen og jo skarpere står barberingen. Men derudover kommer barberblade i mange forskellige størrelser, fordele og prisklasser. Vi har valgt nedenstående som de bedste, da de alle har unikke egenskaber ud fra pris, antal og kvalitet.

Gillette 7 O Clock Super Plantinium – kvalitet koster ikke altid kassen. Med blade af rustfrit stål indkapslet i platinium holder disse blade længe og med 7 styk for 25 kr. Er det en absolut vinder.

The Bluebeards Double Edge Safety Razor – sikker og sexet barbering til unge mænd. Som allerede beskrevet er barbering noget man skal lære. I starten vil man ofte skære sig og få irriteret hud, og derfor kan det være smart at starte med disse superskarpe og sikre blade. Selvom de er skarpe, skærmes huden alligevel, og man kan lære at barbere sig til billige penge.

Merkur Super Platinium – skarpe, stærke og solide. Disse blade står superskarp, både i styrken på begge sider og deres evner til at skabe en god barbering, og de slides langsomt. Dog kan de være svære at styre for en nybegynder, selvom en barbering med disse tager tid.

Feather New Hi-Stainless – fjerlette, friske og forførende. Som nogle af de allerskarpeste på markedet giver disse barberingsblade en skarp og dyb shaving, uanset om man bruger skraber eller shavette.

Barbering i 3 trin

1. Forbered din hud til barberingen

Før du påbegynder din barbering, er det altid vigtigt, at du sætter noget tid af til det og forbereder huden til barberingen. Det første du bør sørge for er, at belysningen er i orden, således at du tydeligt ser, hvad du laver. Herefter skal det område, som skal barberes rengøres. Barberer man på uren/snavset hud, kan man risikere at få betændelse i huden og røde knopper. Derfor kan man enten tage et varmt bad eller skylle det område, der skal barberes, så det renses og blødgøres. Fordelen ved at tage et varmt bad er, at dampen også vil medvirke til blødgøringen af huden. Man kan supplere til blødheden af huden ved at bruge et pre-shave produkt, som indeholder tea tree oil, der blødgør huden og modvirker bakterier. Det er meget vigtigt at anvende en ren skraber eller maskine for at undgå at skubbe bakterier ind i hårsækkene. Dette er nemlig en af de ting, der kan føre til de røde, irriterende og kløende knopper.

2. Selve barberingen

Varmt vand blødgør huden, men er ikke nok for at undgå skader på huden, derfor bør man bruge barberskum eller -gel. Barberskummen eller barbargellen påføres og masseres ind i huden, efter huden er renset og ren. Dette gør det nemmere for barberbladet at glide hen over huden uden at påføre skader.
Selve barberingen skal altid ske med hårene. Barberer du mod hårene, river du også i huden og kan derved irritere huden og få røde mærker. Hvis du ikke synes, at barberingen giver det ønskede resultat og alligevel vil barbere mod hårene, er det en god idé først at barbere med hårene, og at du er ekstra forsigtig. Når du barberer dig, kan du strække blidt i huden og derved få bladet til at glide lettere henover huden.

3. Efter barberingen

Når du er færdig med at barbere dig, vasker du nu – modsat før barberingen – med koldt vand, så porerne lukker sig igen. Skyld nu grundigt til alt håret og resterende skum/gel er væk, og lad huden tørre af sig selv eller dup med et rent håndklæde.
Efter barberingen er din hud følsom og mere udsat end normalt. Derfor fås det bedste resultat ved brug af en aftershave, der har antibakterielle egenskaber og som giver en beroligende effekt på din hud ved at tilføre fugt.

10 tips til en bedre barbering

Tip 1: Det er vigtigt at barbere med hårenes retning

Dette gælder især, hvis din hud er følsom og nemt irriteres. Ønskes en tættere barbering kan du evt. – efter at have foretaget en barbering med hårene – gentage processen, men denne gang mod hårene (husk at påføre barberskum eller barbergel igen).

Tip 2: Barber altid på ren hud

Bruger du en skraber på uren hud, er der risiko for, at du får betændelse i hårsækkene og dermed får bumser og irriterende knopper.

Tip 3: Brug varmt vand inden barberingen og koldt vand efter barberingen

Det varme vand inden barberingen blødgør huden og hårene, hvorefter det kolde vand lukker porerne igen efter barberingen.

Tip 4: Brug en antibakteriel, fugtgivende og kølende aftershave

På denne måde er huden beskyttet efter barberingen, hvor den er ekstra sensitiv.

Tip 5: Sæt skraberen i blød inden barberingen

Udover blødgøringen af din hud med varmt vand kan blødgøringen af skraberen også bidrage til en lettere barbering uden irritationer og rifter.

Tip 6: Brug altid en ren skraber

En ren skraber er med til at sikre, at du ikke får bakterier ind porerne resulterende i røde knopper.

Tip 7: Skyl barberbladet under barberingen

Det er vigtigt at skylle barberbladet jævnligt, mens man barberer sig, da skum og hår sætter sig fast.

Tip 8: Del ikke din skraber

Når man barberer sig, er det udover hårene også snavs, bakterier og døde hudceller, der sætter sig på bladene. Undgå derfor at dele din skraber med andre.

Tip 9: Pas på med parfumerede produkter

Har du en sart hud, er det vigtigt at være opmærksomhed på, om man bruger parfumerede produkter efter barberingen, hvor huden er ekstra udsat. Parfumen kan give svie og smerte så brug i stedet produkter uden parfume.

Tip 10: Barber dig ikke lige inden du skal dyrke sport

Hvis du skal dyrke sport eller være fysisk aktiv på anden vis, hvor du sveder, er det ikke godt at barbere sig lige inden. Den urene sved kan forskylde betændelse, irritation og svien. I stedet kan du vente, til du er færdig og barbere dig efter badet.